משפט אזרחי

משפט אזרחי (משפט פרטי / המשפט הקונטיננטלי) הינו תחום רחב בעולם המשפט אשר עוסק במצבים הקשורים ביחסים ובנושאים שבין אדם לחברו ומאגד בתוכו את כל המשתמע מכך תחת קשת רחבה גדולה. זהו היבט בסיסי של מערכת המשפט השולט במחלוקות רבות והיא משמשת עבור פתרון בעיות שאינן פליליות העולות בחיי היום יום. מהי ההגדרה של המשפט הפרטי-אזרחי? כיצד זה נבדל מהמשפט הפלילי?

 

מהו משפט אזרחי?

משפט אזרחי מתייחס למכלול החוקים אשר מסדירים את הזכויות הפרטיות והם עוסקים במחלוקות בין ארגונים או יחידים. החוקים הללו נועדו על מנת לספק פיצוי על עוולות כאלו ואחרות על ידי מתן סעד או פיצויים המתאימים לצד הנפגע. כמו כן, הוא מקיף מגוון רחב של סוגיות משפטיות, כמו למשל מיסים, דיני משפחה, דיני חוזים, מקרקעין, ביטוח ועוד. סוג זה של משפט מאפשר לפרט להתנהל בצורה מכבדת בחברה המתפתחת בין היתר.

מהם המאפיינים המרכזיים של המשפט האזרחי?

  • פיצוי וסעד: המטרה העיקרית של משפט אזרחי היא לספק פיצוי ו/או סעד עבור הנפגע במקום להעניש את המזיק.
  • יישוב של סכסוכים פרטיים: המשפט הקונטיננטלי / אזרחי מתייחס למחלוקות בין גורמים פרטיים,כמו למשל יחידים, עסקים או ארגונים ללא מטרות רווח.

 

מה ההבדל בין משפט אזרחי לבין משפט פלילי?

מאז הכרזת המדינה בשנת 1948 חלו שינויים רבים מבחינה חוקתית ומבחינה משפטית, נחקקו לא מעט חוקים חדשים, ישנם חוקים שנמחקו ותחומי משפט נוספים התווספו – מה ההבדל בין משפט אזרחי ומשפט פלילי?

בעוד ששני הסוגים הללו שואפים לשמור על הסדר ועל הצדק, הם נבדלים זה מזה במטרותיהם, בנהלים וההשלכות שלהם.

מי יכול לתבוע? – ככל ומדובר במשפט הפלילי, הרי שהתובעת תהיה המדינה או מטעם המדינה, ואילו באזרחי יתבע אדם את רעהו בגין הפרת חוק.

מה אופי העבירה? – בפלילי, התובעת תהיה המדינה, בבית המשפט הפלילי במידה ונעשתה איזושהי פגיעה בסדר הציבורי. לעומת זאת, באזרחי אופי העבירה היא בין אדם לאדם בגין עבירה שנעשתה.

השלכות המשפטים – באזרחי, ההשלכות כרוכות לרוב במתן פיצוי כספי או בביצוע ספציפי (הוראת צד לקיים התחייבות חוזית). המטרה היא תיקון הנזק אשר נגרם. בפלילי, ההשלכות עשויות לכלול מאסר, עבודות שירות, קנסות או מאסר על תנאי – כאן, המטרה הינה ענישה ושיקום העבריין למען הגנה על החברה.

הליכים והוצאה לפועל: – מבחינת המשפט האזרחי, על הצד המגיש את התביעה להוכיח את טענותיו בריבוי ראיות. המשפט יכלול הצגה של הראיות, עדויות וטיעונים של התובע והנתבע. מבחינת הפלילי, על מייצג/ת המדינה (התביעה) להוכיח את אשמת הנאשם "מעבר לכל ספק סביר". על מנת להגן על זכויות הנאשם, המשפט יהיה כרוך בהקפדה על אמצעי הגנה פרוצדורליים.

 

משפט אזרחי

 

חוקים בולטים בתוך המשפט האזרחי

בין החוקים הבולטים לאורך השנים בהם בוצע שימוש רב בכל הנוגע לפעילות המשפטית במדינת ישראל – חוק העמותות, חוק החוזים, חוק ניירות ערך, חוק המקרקעין, חוק המיטלטלין, חוק החברות, פקודת הנזיקין, חוק ההתיישנות, חוק המכר, חוק השכירות והשאילה ועוד.

 

תפקיד המשפט הקונטיננטלי

משפטים אזרחיים ממלאים תפקיד חשוב מאוד במערכה המשפטית על ידי מתן תהליך מובנה ליישוב סכסוכים. כמו כן, הם מציעים מקום רשמי בו יכולים הצדדים להציג את טענותיהם, כאשר שופטים ומושבעים יכולים לקבל החלטות על סמך החוק ועל סמך ראיות. 

משפט קונטיננטלי נועד להבטיח צדק והוגנות. הכללים הפרוצדורליים המסדירים משפטים אלו, מטרתם הינה לספק הזדמנות שווה עבור שני הצדדים להציג טענותיהם. 

 

זקוקים לעורך דין משפט קונטיננטלי / אזרחי?

במידה ואתם מחפשים עורך דין בעניין המשפט הקונטיננטלי / אזרחי לכל התייעצות, שירות או שאלה, אנחנו כאן בשבילכם. משרד עורכי דין אחיה וקסלבאום מזמין אתכם לפגישת ייעוץ בלתי מחייבת בה נוכל לבחון את האפשרויות המשפטיות העומדות בפניכם ולהציע דרכי פעולה בהתאם לכך. צרו איתנו קשר למידע נוסף.

 

מהם סוגי המחלוקות הנפוצות במשפט האזרחי?

ישנם מספר סוגים של מחלוקות נפוצות בכל הנוגע למשפט אזרחי, לרבות תביעות חוזיות כמו למשל הפרת חוזה, תביעות נזיקין (לדוגמה, תאונות), תביעות מקרקעין או תביעות בענייני משפחה (כמו למשל משמורת / גירושין).

 

איך מגישים תביעה אזרחית?

ראשית, רצוי להתייעץ עם עו"ד מקצועי ומוסמך. יש להכין כתב תביעה הכולל בתוכו את פרטי הצדדים, פרטי הסכסוך, עילת התביעה והסעד המבוקש. לאחר מכן, צריך להגיש את כתב התביעה לבית המשפט הרלוונטי ולשלם את האגרה הנדרשת.

 

האם יש קשר בין משפט אזרחי לבין הפרת חוזה שכירות?

הפרת חוזה שכירות נחשבת לסכסוך אזרחי, שכן, מדובר בהסכם משפטי שבין משכיר לבין שוכר, וכאשר עולה מצב בו אחד הצדדים הפר את ההסכם, יכול הצד הנפגע להגיש תביעה אזרחית לבית המשפט. כמו כן, בהתאם לכך גם ניתן לתבוע סנקציות בגין הפרות, כמו למשל פינוי שוכר שלא משלם.

 

כיצד מתקשרים דיני המשפט האזרחי לבעיות כספיות הנובעות מאי תשלום?

דיני המשפט האזרחי עוסקים בין היתר במגוון סכסוכים רחב היקף, כולל סכסוכים כספיים. למשל, כאשר אחד מהצדדים לא ממלא את ההתחייבויות הכספיות שלו, כמו למשל במקרים של אי תשלום עבור שירותים או חובות, עשוי הדבר להוביל להפרת חוזים. במקרים מסוג זה, ייתכן שיעלה הצורך בנקיטת פעולות משפטיות על מנת להבטיח גבייה. במיוחד כאשר מדובר בתהליכים של גביית שיקים חוזרים שלא כובדו, שכן הם עשויים להוות חלק מההליך המשפטי, שכן, הם מהווים הוכחה להפרה של התחייבויות כספיות.

 

דרג מאמר זה

עו"ד אחיה וקסלבאום

אחיה וקסלבאום משרד עורכי דין הוא משרד מוביל בתחום המשפט האזרחי-מסחרי, עם התמחות מיוחדת בתחומי המקרקעין והגבייה ואכיפת החיובים. המשרד מספק שירותים משפטיים מקיפים ללקוחות פרטיים ועסקיים בכל רחבי הארץ.